blog | Empowerbox

Voorjaarsschoonmaak in je hoofd!

Voorjaarsschoonmaak

Schoonmaakkriebels

Bij de eerste zonnestralen in de lente krijg ik het: de kriebels. Ik zie stofdeeltjes dansen in de zon.

Het valt me opeens op hoe vies de ramen eigenlijk aan de binnenkant zijn…

Er moet worden gepoetst. En geloof me, dat heb ik anders nooit, zo’n aandrang om mijn huis schoon te maken.
Hoe komt dat toch dat we met zovelen aan de voorjaarsschoonmaak willen?

 

Kolenkachels en stofzuigers

Vroeger was het pure noodzaak om na een lange winter alles schoon te maken en tegen elkaar open te zetten. Maar we hebben al lang geen kolenkachels meer, waardoor er ieder jaar gewit moet worden. We slapen niet op stromatrassen, die stoffen en nodig opgeschud moeten worden. We hebben een stofzuiger, waardoor we het hele jaar stof uit huis kunnen halen en een centrale verwarming en dubbele ramen, zodat je in de winter gerust ook even lekker kan luchten.

Maar toch kriebelt het bij de eerste lentezon.

Fris en opgeruimd

Een fris en opgeruimd huis, waar de voorjaarslucht doorheen heeft gewaaid, is goed voor je humeur. Je krijgt er energie van en het is bovendien gezond om, net als vroeger, eens in alle hoeken en gaten van je huis te poetsen. Je neemt zaken onder handen die je bij de normale poetswerkzaamheden niet aan de beurt komen. Gordijnen worden gewassen en dekbedden uitgehangen, om maar een voorbeeld te noemen.

In vier stappen je hoofd leeg

Waarom zou je wat goed is voor al die kamers in je huis, niet eens toepassen op je hoofd. Een hoofd vol ge­­­dachtenspinsels kost energie, je wordt er moe van en het levert vaak stress op. Met een leeg hoofd kun je beter nadenken en ben je creatiever. Kortom, voorjaarsschoonmaak in je hoofd laat je ontspannen.

1. Maak je hoofd leeg

Net als de huizen vroeger helemaal leeg gehaald werden, kun jij je hoofd – letterlijk – leegmaken. Je brein is net als een computer en die moet ook af en toe opgeschoond worden, om zijn werk beter te doen. Neem een papier en schrijf daar alles op wat er in je op komt. Misschien val je na een aantal onderwerpen stil, maar wacht dan nog heel even en er komt een tweede of zelfs een derde golf aan informatie uit je brein naar boven. Schrijf alles op, denk er niet over na, probeer het niet te ordenen. Hoe vaker je dit doet, hoe sneller je klaar bent. De eerste keer kan het wel een half uur duren, voordat je hoofd echt leeg voelt.

Dan kun je eens kijken wat er op staat en hoe je dat kan ordenen. Hebben ze te maken met werk of privé, zijn ze dringend of niet. Is het een project op zich of een klusje van 5 minuten. Moet jij het zelf doen of kun je het delegeren of uitbesteden? Rubriceer en orden. Maak een lijstje wat je binnen een week gaat uitvoeren en wat later komt. Misschien heb je ook een lijstje voor ‘ooit’. Handige manieren om je ‘brain dump’ om te zetten naar actie is het werken met een Bullet Journal of een digitaal takenlijstje als Wunderlist.

2. Stop met multitasken, werk in blokken

Je denkt wel dat je kunt multitasken en stiekem denk ik dat ik dat als vrouw zelfs heel goed kan… maar niets is minder waar. Ons brein kan maar één ding tegelijk. Meer dingen tegelijk doen betekent voor het brein heel veel schakelen. Iedere schakeling kost je brein wel tijd om zich weer te focussen. Hoe meer je schakelt, hoe meer tijd en energie dat vergt en hoe meer fouten je gaat maken. Je bent dus helemaal niet zo efficient bezig! Bij de grote schoonmaak  ga je ook niet halverwege het inruimen van de bestekla opeens de bank in de kamer verplaatsen… om daarna borden in de kast te zetten. Toch doe je dat in je werk wel, vooral door het opdringerige karakter van sociale media en e-mail en het gebruik van je smartphone.

Als je brein je lief is, werk dan in blokken of om in computertaal te blijven… in batches. Verzamel werkzaamheden van dezelfde soort en doe die achterelkaar. Denk aan telefoontjes, e-mail afhandelen, administratie, enzovoort. Iedere batch duurt ongeveer een uur of anderhalf en pauzeer daarna. Nee, niet effe op je smartphone kijken, maar doe even helemaal niets… (meer lezen: Theo Compernolle over de multitaskmythe)

3. Doe waar je energie van krijgt

Weet je wat je nodig hebt om lekker te werken? Wat kun je zelf doen om het leuk te hebben op je werk? Geef eens een compliment of doe eens iets onverwachts. Werkplezier zit soms in kleine dingen. Onderzoek welke werkzaamheden je energie geven en welke je energie kosten. Kun je een verandering aanbrengen in je werkzaamheden (in overleg met collega’s of leidinggevende)? Thuis koop je wellicht een bloemetje of een nieuw accessoire om het gezellig te maken of iets te vieren, waarom op je werk niet?

Word je wel genoeg uitgedaagd? Soms loopt alle energie weg als je vaak werk onder je niveau doet of als je vaak boven je kunnen moet werken. Ideaal is een combinatie van werkzaamheden die je uitdagen om je al vaardigheden in te zetten, maar die je ook af en toe op je automatische piloot kunt uitvoeren.

4. Mindfulness

Op je werk zijn vaak nogal wat factoren die je brein bezig kunnen houden. Je gaat nadenken over hoe je dingen hebt aangepakt, de relatie met je collega’s of je baas. Je kunt je schuldig voelen of buitengesloten, kortom er flitsen heel wat gedachten door je hoofd, die je behoorlijk kunnen afleiden van je werk. Mindfulness kan je helpen om meer rust in je hoofd te krijgen. Bij Empowerbox hebben we “Mindfulness in werk en privé”, een online mindfulness training ontwikkeld, die je in 9 lessen helpt om je gedachten makkelijker los te laten, om te gaan met belangrijke dilemma’s en voor meer focus zorgt.

En wat betreft mijn eigen huis…. was het maar wat vaker lente. Zo’n trigger om aan de slag te gaan heb ik blijkbaar nodig. Mijn ramen heb ik inmiddels gewassen en ik heb zelfs wat keukenkastjes opgeruimd!

Meer tips om je te blijven ontwikkelen?

Wil je meer van deze tips om je werk beter te doen en jezelf permanent te ontwikkelen? Neem dan een kijkje op onze EmpowerAcademy Via de oranje knop LID WORDEN kun je je gratis aanmelden met je e-mailadres om deel te nemen aan de EmpowerAcademy.

Over de auteur: Marianne Eussen is chief empowerment officer van Empowerbox, een platform voor persoonlijke ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid.

Zo realiseer jij je voornemens wel!

Maak jij ieder jaar goede voornemens om er na een paar weken achter te komen dat er (weer) niets van terecht komt?

Je bent niet de enige… De derde maandag van januari is niet voor niets BLUE MONDAY, omdat dan de meeste goede voornemens al gesneuveld zijn.

Met deze praktische tips lukt het je wel.

TADAA1. Sluit het afgelopen jaar goed af!

Kijk eerst eens terug op het afgelopen jaar en realiseer je wat er al bereikt is. Vaak neem je je iets voor, zonder goed te weten hoeveel je al bereikt hebt in het vorige jaar. Het is best goed om een lijstje te maken met de bereikte resultaten en daar trots op te zijn. Hier zie je het lijstje van Empowerbox!

 

2. Niet alleen ‘gaan doen’, maar ook ‘mee stoppen’ en ‘blijven doen’

Ben jij ook vooral gericht op dingen die je meer wil gaan doen? Dan breng je jezelf al meteen in de problemen… Er zitten nu eenmaal ‘slechts’ 24 uur in een dag. Kijk daarom ook welke dingen je NIET MEER gaat doen. Welke gewoonten of activiteiten zijn contraporductief of kosten je te veel energie? Maak een plan hoe je hiermee gaat STOPPEN.

Vervolgens zijn er ook een zaken die goed bevallen, die je energie geven, die je effectiviteit bevorderen. Koester deze. Vaak genoeg gaan, bij het realiseren van nieuwe voornemens, bestaande succesnummers onbedoeld overboord.

3. Zet kleine stappen

Maak het makkelijk om je voornemen te realiseren. Als het niet lukt… geef jezelf dan niet de schuld. Zorg dat het nog makkelijker wordt om het te realiseren. Stop bijvoorbeeld niet in één keer met het gedrag waar je vanaf wilt, maar stop in bepaalde situaties of spreek iets af over de frequentie.

Hoe concreter je voornemen is, hoe makkelijker om te realiseren. “Ik wil me beter kunnen concentreren op mijn werk” is misschien te groot en te abstract. “Ik check mijn mail maar 2x per dag” is behapbaar.

4. Vertrouw niet op je doorzettingsvermogen

Veranderingen komen niet tot stand door het maar lang genoeg vol te houden of het maar hard genoeg te willen. Pas wanneer je wat in je omgeving verandert, ben je ook in staat je gedrag te veranderen. Zet je meldingen en geluidjes uit, als je je beter wil concentreren. Geef in je mailhandtekening aan dat je 2x per dag je mail checkt. Werk in blokken en zet je telefoon uit… om maar wat voorbeelden te noemen.

5. Richt je op wat je wil bereiken, niet op wat je wil vermijden

Op de een of andere manier kan ons brein het woord NIET niet verwerken. Ga maar na wat er gebeurt als ik je vraag om NIET aan een roze olifant te denken. Juist ja, je ziet een roze olifant en probeert ‘m dan uit te gummen of er een kruis doorheen te zetten of ‘m aan het zicht te onttrekken. Best moeilijk voor een olifant. Als je wil stoppen met roken kun je  het best een beeld schetsen van jezelf zoals je jezelf graag ziet en wat je graag wil kunnen als je eenmaal gestopt bent met roken.

6. Zorg voor een trigger

Vergeet niet dat bepaald gedrag wordt opgeroepen door een trigger. Zorg voor een trigger die het gewenste gedrag oproept. Hoe sterker je die verbindt aan het nieuwe gedrag, hoe makkelijker het wordt om je voornemen te realiseren. Verbindt je voornemen aan een geheugensteuntje, aan een geluidssignaal op je telefoon, aan een voorwerp dat je bij je hebt. Het maakt niet uit wat je bedenkt, als het maar ondersteunend werkt.

Verbind een termijn aan je voornemen. Voor welke datum wil je het gerealiseerd hebben? Ook dat werkt als een trigger en is concreter dan “voor altijd” of “vanaf nu”.
Tot slot… welk woord kun je verbinden aan je voornemens voor dit jaar? Wat is de verbindende factor in het rijtje? Probeer je te beperken tot één woord. Dat geeft meer focus en daarmee is de kans groter dan je je voornemens daadwerkelijk realiseert.

7. Zorg voor een beloning

Tja, het is toch echt zo dat het vooruitzicht van iets leuks je goed motiveert om je voornemen te realiseren. Het leuke is dat je zelf kan bepalen wat de ‘beloning’ zal zijn. Zo maak ik met mezelf altijd de afspraak om iedere kwartaal een fles champagne te openen bij een succes in die periode. Trakteer jezelf op iets wat je leuk vindt om te doen of koop iets dat je graag wil hebben, maar (nog) niet gekregen hebt voor je verjaardag….

Wat zijn jouw gouden tips om je voornemens of doelen te realiseren. Ik hoor ze graag.

Marianne Eussen
Chief Empowerment Officer bij Empowerbox

PS We helpen je graag met het realiseren van jouw dromen, doelen en voornemens. Daarom hebben wij een e-learning ‘Van voornemen naar resultaat’. Die kost €195.

Het helpt je in 5 heldere lessen, met theorie van Bateson en Dilts en tips van Empowerbox, in je eigen e-learning omgeving, met ondersteunend materiaal als films en artikelen.

Wat is jouw THT-datum?

houdbaarheidsdatum-header1

Ruim 33% van de huidige functies bestaat in 2020 niet meer. Laat dat eens op je inwerken… In 3 jaar tijd verdwijnt éénderde van de functies! Dat is veel. En al heel snel.

Economen hebben het niet voor niets over de 4e industriële revolutie, die wereldwijd miljoenen banen kost. Met die 4e revolutie wordt bedoeld dat de fysieke, digitale en biologische wereld steeds meer samenvloeien. Dit zal wereldwijde veranderingen met zich meebrengen. Ontwikkelingen zoals robotisering, nanotechnologie, biotechnologie, 3D printen, virtual reality en Internet of Things zullen dit allemaal versnellen. Het verandert de manier waarop we produceren, consumeren en met elkaar omgaan als mensen fundamenteel veranderen.
Lees verder →

Mindfulness voorkomt stress en burn-out

mindfullnessStress en burn-out kosten het Nederlands bedrijfsleven jaarlijks 20 miljard euro [bron: Mental Health and Work Netherlands – OESO 2014]. Voor Empowerbox aanleiding om een product te ontwikkelen dat op een laagdrempelige en effectieve manier medewerkers en zzp’ers helpt om meer controle en focus te krijgen in hun werk.

Samen met partner Loes Danen (mindfulness trainer/coach, yogadocent) heeft Empowerbox het product “Mindfulness in werk & privé’ ontwikkeld, dat door management, medewerkers en zzp’ers individueel gebruikt kan worden. “In 9 online lessen laten we zien en vooral ervaren wat aandachtstraining kan betekenen” aldus Marianne Eussen, een van de initiatiefnemers van Empowerbox. “Je werkt individueel aan de hand van duidelijke video- en audiofragmenten. Er is ook veel achtergrondinformatie, zodat je ook verdieping kunt aanbrengen als je al eerder met mindfulness in aanraking met geweest”.

Kijk wat ‘Mindfulness in werk en privé’ voor jou kan doen!

Empowerbox is hét webplatform voor persoonlijke ontwikkeling. Met een continu groeiend aantal partners worden nieuwe producten ontwikkeld waarmee medewerkers en zelfstandige professionals zich verder kunnen professionaliseren. De verschillende producten zoals cursussen, trainingen, workshops en coachings, onderscheiden zich door creativiteit. Dit zorgt ervoor dat de nieuwe kennis en ervaringen beter beklijven dan bij reguliere cursussen. De producten van Empowerbox worden als zeer waardevol ervaren, dat ze ook cadeau gegeven kunnen worden, bijvoorbeeld als beloning of als blijk van waardering.

Beloningsonderzoek: persoonlijke ontwikkeling op 1

gewenste beloningen medewerkersUit het recente Beloningsonderzoek van NRC en Vlerick Business School blijkt dat medewerkers andere ideeën hebben bij belonen dan het management. Medewerkers willen graag dat dit bijdraagt aan hun loopbaan. En keuze hebben in hoe dit te bereiken: “Uit onderzoek weten we dat mensen keuzes fijn vinden: de beloning wordt dan hoger gewaardeerd.”

In het artikel van Anne-Martijn van der Kaaden (NRC 21 november 2015) lezen we dat het doen van opleidingen op 1 staat, als het gaat om belonen.

De resultaten van het onderzoek sluiten mooi aan bij Empowerbox, de webshop met cadeau’s voor persoonlijke ontwikkeling, die door management als beloning en waardering aan medewerkers gegeven kunnen worden.

Empowerbox in JAN!

JANEmpowerbox werd onlangs opgepikt door de redactie van JAN!

JAN is dé no-nonsense glossy voor 30+vrouwen in Nederland.

Met een mooie plek op de pagina ‘online nieuws’ komen we onder de aandacht van ca 73.000 lezeressen.

Partner in beeld: Michiel Holtrop

Michiel (coach en trainer) is eigenaar van Werkstresscoaching. Daarnaast is hij musicus en cultureel ondernemer. Hij stimuleert zijn klanten om als iets niet werkt, iets anders te gaan denken of doen. Daarmee vermindert de stress, zitten mensen beter in hun vel en hebben ze meer energie.

Michiel gebruikt een bijzonder methodiek bij zijn coaching: provocatieve dilemmacoaching. ‘Provocare’ betekent oproepen. “Deze methode helpt je dus bij het vormen van nieuwe gedachten en het vertonen van effectiever gedrag. Ik geloof dat iedereen mogelijkheden heeft voor persoonlijke ontwikkeling en vooruitgang.” De gesprekken zijn vaak vrolijk en warm. De belangrijkste ingrediënten voor Michiel zijn humor en uitdaging. Door zijn vriendelijke stijl kan hij trouwens verrassend effectief confronteren.

In zijn training ‘Worstelen met dilemma’s? Heerlijk!’ leren deelnemers in een kort en prettig-prikkelend traject hoe ze nog beter met dilemma’s en angsten om kunnen gaan. Kenmerkend voor Michiels manier van werken in dit begeleidingstraject is de uitdagende en verrassende manier waarop ze een spiegel krijgen voorgehouden.