Er bestaat een enorme kloof tussen wat de wetenschap heeft onderzocht en aangetoond en hoe het in de praktijk werkt. Het motiveren van mensen is zo’n onderwerp. Het blijkt namelijk dat we nog steeds met beloningssystemen werken die niet (meer) effectief zijn. Houd jij je medewerkers graag een beloning voor om ze beter te laten presteren? Of ben je meer van ‘vertrouwen is goed, maar controle is beter’ ? Motiveren is een belangrijk onderdeel van je functie, nietwaar? Dan zal het wel een schok voor je zijn dat het idee van de wortel voorhouden of de porrende stok niet werkt!

In zijn boek ‘Drive’ laat Daniel Pink zien dat bonussen alleen werken wanneer de taak eenduidig is en simpelweg uitgevoerd moet worden. Zodra er enige creativiteit of eigen inzicht van medewerkers wordt verlangt, werkt een financiële prikkel zelfs averechts op de prestaties! Vooral organisaties met professionals hebben hier dus dagelijks mee te maken. Als dit keer op keer uit wetenschappelijk onderzoek blijkt, waarom blijven wij dan zo hardnekkig geloven in bonussen? In onderstaande video, doorspekt met inzichtelijke illustraties bespreekt Pink de belangrijkste bevindingen uit zijn boek.

drie tips om motivatie te vergroten
1. Geef mensen de vrijheid om binnen bepaalde grenzen zelf te bepalen hoe ze hun werk doen.
2. Vertrouw op de behoefte van mensen om zichzelf voortdurend te willen verbeteren.
3. Vertrouw op de behoefte van mensen om bij te willen dragen aan iets dat groter is dan hen zelf.

hoe doe jij dat?
Ik ben erg benieuwd naar je eigen ervaringen met motivering op je werk. Wat werkt wel? Wat werkt niet? Jouw ervaring of tip kan voor een ander net het verschil maken. Reageer hieronder met je eigen verhaal! Ik zal daar in een volgend blog op terugkomen.

meer lezen?
Drive, Daniel H. Pink, Business Contact, Amsterdam, 2010
Een compleet nieuw brein, Daniel H. Pink, Business Contact, Amsterdam 2009


over de auteur
Marianne Eussen is een van de initiatiefnemers van Empowerbox, een webwinkel met producten voor persoonlijke ontwikkeling. Voor jezelf, maar ook om cadeau te doen. Daarnaast maakt zij met haar bedrijf PALET coaching | advies | interimmanagement werk van gewaardeerde managers met gemotiveerde professionals in zorg en onderwijs. 

Scroll naar boven