Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
Betaling via Empowerbox
Begin
Deze cursus is momenteel gesloten

INTRO [voor de deelnemers die zich al voor de cursus aangemeld]  

Welkom in de cursus ‘Lobbyen voor iedereen’. Geweldig dat je meedoet. Dat je meedoet wil zeggen dat je meer met lobbyen wilt doen, dat je het béter wilt doen, dat je meer methoden en technieken wilt leren toepassen. 

Lobbyen is niet alleen voor grote bedrijven en gevestigde maatschappelijke organisaties. Lobbyen is voor iedereen. Oók voor jou. Als lobbyist, fulltime of parttime naast je gewone werk, als vrijwilliger voor een vereniging of als actieve burger.

Ik ben Erik van Venetië. Ik adviseer allerlei organisaties over lobbyen en public affairs. En ik heb er een paar boeken over geschreven, zoals Het Grote Lobbyboek. 

In deze cursus krijg je alles wat je nodig hebt om jouw lobby professioneel aan te pakken. Ik geef je de instrumenten om open, eerlijk en professioneel te lobbyen. Om de doelen van jouw organisatie of groep dichterbij te brengen. En om een bijdrage te leveren aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken.   

Je leert een overtuigende lobbyboodschap te schrijven en je netwerk te benutten. En je leert hoe je een lobbygesprek voert. Speciale aandacht is er voor de groeiende invloed van de burgerlobby, het samenwerken met je collega’s en de interne organisatie en voor het gebruik van sociale media. En voel je schroom om te lobbyen? Ik help je daar overheen.

Je gaat een praktische cursus volgen, met veel voorbeelden die je inspireren om zelf te doen. Af en toe ga je de diepte in, op zoek naar de theoretische achtergronden. Daarvoor gebruik je af en toe het boek Public affairs in maatschappelijk perspectief. Intussen werk je in elke les aan het plan voor je lobbyonderwerp. 

 

Les 1. Lobbyen, wat is het?  

Waar hebben we het over? Dat is het onderwerp van deze les. Je hoort het verhaal van Kevin, die begon met lobbyen zonder dat hij het in de gaten had. Herkenbaar voor iedereen. Je krijgt de definitie van lobbyen  en public affairs. En je schrijft je eigen lobbyboodschap. En welke sprookjes worden er over lobbyen verteld? Je ontdekt dat veel meer mensen lobbyen dan je misschien zou verwachten, ook hele gewone mensen. En in deze les werkt je aan je eigen lobbyboodschap, over een onderwerp waar jij binnenkort over wilt lobbyen. 

Les 2. Iedereen lobbyt mee

In deze les staan de stakeholders centraal. Bij wie ga je lobbyen? En mét wie? Aan het eind van deze les heb je je eigen netwerk op verschillende manieren in kaart gebracht. Daarmee zet je een essentiële stap om succesvol te kunnen lobbyen. Je krijgt een beter beeld over de invloed van de burgerlobby, door gewone burgers en beroepsgroepen, die in steeds meer gevallen een rol speelt. 

HIER GEBLEVEN 

Les 3. De lobbyboodschap die overtuigt

Deze les gaat over de inhoud, over wat je met je lobby wilt bereiken. Aan de hand van van de kenmerken van de overtuigende lobbyboodschap werk je aan je eigen lobbyboodschap. Daarna krijg je een overzicht van de technieken die je kunt toepassen om je lobbyboodschap te laten aankomen bij beslissers en bondgenoten. Je krijgt praktische tips over het voeren van een lobbygesprek in diverse situaties.    

 

Les 4. Werk samen

Over nut en noodzaak van samenwerken. Met bondgenoten buiten de deur en met je collega’s.

 

Les 5. Zo gebruik je de media

 

 

Les 6. En dan nu: doen!

In deze les krijg je alle tips om aan de slag te gaan. Wil je eerst een doordacht plan maken? Je krijgt het format voor een flexibel lobbyactieplan. Wil je meteen beginnen maar heb je het al zo druk. Ik geef je een handzaam lijstje met acties die je meteen kan doen in weinig tijd. Of twijfel je of het wel oké is dat je gaat lobbyen, of het wel deugt? Je krijgt de inzichten waarmee je jezelf over de drempel kan helpen. 

Tot zover de zes lessen. 

En dan… tja, het overkomt de beste. Je loopt vast in de cursus? Kun je even niet verder? Heb je een vraag over hoe je het geleerde in je eigen praktijk toepast? Geen nood. Neem contact met me op voor een korte individuele coaching. Daarna kun je daarna weer verder. 

 

Scroll naar top