Weersverwachting: sneeuw.
Het bericht geeft me een dubbel gevoel.
Hoe leuk is de magie van een wit wonderland…

Anderzijds betekent winterweer in mijn geval: pijn.
Pijn in mijn gewrichten, in mijn handen en voeten, en als ik pech heb op nog meer plekken.
Chronische pijn.

Het begon een jaar of vijf geleden. In eerste instantie dacht ik gevoelig te zijn voor kou, maar toen ik mid-zomer op een Franse camping stekende pijn kreeg in een van mijn vingers, wist ik dat er meer aan de hand was (letterlijk!). Met een bezoek aan de huisarts begon een lange zoektocht naar de oorzaak en veel meer nog de oplossing van dit probleem.
In  de afgelopen jaren heb ik een reumatoloog, een gynaecoloog, een overgangsconsulente, twee fysiotherapeuten en een osteopaat bezocht.
Geen van allen bracht een einde aan de pijn.

Ondertussen zette ik mijn werk als psycholoog en paardencoach voort. Hierin werd ik gelukkig niet belemmerd door mijn klachten.
Mijn specialisatie als begeleider van ouderen met dementie breidde zich uit naar mantelzorgers.
ACT kwam op mijn pad. Acceptance and Commitment Therapy* blijkt, zeker in combinatie met de paarden, een krachtige manier om mantelzorgers meer veerkracht te laten ontwikkelen, in een moeilijke situatie die niet zomaar te veranderen is.

Ik realiseerde mij dat mijn programma met paardencoaching niet alleen voor mantelzorgers maar ook voor mensen met chronische pijn heel betekenisvol zou kunnen zijn.
Dit inzicht betekende een keerpunt voor mij. Nog altijd heb ik periodes van meer pijn en minder pijn. Nog altijd hoop ik dat er een mogelijkheid komt om voorgoed pijnvrij te zijn. Maar met behulp van de vaardigheden die ik door ACT heb ontwikkeld, kan ik veel beter met de pijn en het ongemak omgaan.
En ook met het verdriet, de frustratie en andere gevoelens, die het soms oproept.

Herken jij dit? Wil jij ook beter leren omgaan met de pijn en het ongemak van jouw chronische ziekte?
Mijn programma Paardencoaching en chronische pijn leert je vaardigheden waarmee je beter in staat bent om om te gaan met moeilijke dingen in je leven, zoals chronische pijn. Doel is niet het opheffen of vermijden van het probleem, maar het leren omgaan met wat er is, en daarnaast een waardevolle invulling te geven aan je leven. Ik help je graag.

Sieka Bos is expert bij Empowerbox en biedt online training met paardencoaching aan voor mantelzorgers en mensen met chronische pijnklachten.

Scroll naar top