VoorjaarsschoonmaakBij de eerste zonnestralen in de lente krijg ik het: de kriebels.
Ik zie stofdeeltjes dansen in de zon.

Het valt me opeens op hoe vies de ramen eigenlijk aan de binnenkant zijn…

Er moet worden gepoetst. En geloof me, dat heb ik anders nooit, zo’n aandrang om mijn huis schoon te maken.
Hoe komt dat toch dat we met zovelen aan de voorjaarsschoonmaak willen?

Kolenkachels en stofzuigers

Vroeger was het pure noodzaak om na een lange winter alles schoon te maken en tegen elkaar open te zetten. Maar we hebben al lang geen kolenkachels meer, waardoor er ieder jaar gewit moet worden. We slapen niet op stromatrassen, die stoffen en nodig opgeschud moeten worden. We hebben een stofzuiger, waardoor we het hele jaar stof uit huis kunnen halen en een centrale verwarming en dubbele ramen, zodat je in de winter gerust ook even lekker kan luchten.

Maar toch kriebelt het bij de eerste lentezon.

Fris en opgeruimd

Een fris en opgeruimd huis, waar de voorjaarslucht doorheen heeft gewaaid, is goed voor je humeur. Je krijgt er energie van en het is bovendien gezond om, net als vroeger, eens in alle hoeken en gaten van je huis te poetsen. Je neemt zaken onder handen die je bij de normale poetswerkzaamheden niet aan de beurt komen. Gordijnen worden gewassen en dekbedden uitgehangen, om maar een voorbeeld te noemen.

In vier stappen je hoofd leeg

Waarom zou je wat goed is voor al die kamers in je huis, niet eens toepassen op je hoofd. Een hoofd vol ge­­­dachtenspinsels kost energie, je wordt er moe van en het levert vaak stress op. Met een leeg hoofd kun je beter nadenken en ben je creatiever. Kortom, voorjaarsschoonmaak in je hoofd laat je ontspannen.

1. Maak je hoofd leeg

Net als de huizen vroeger helemaal leeg gehaald werden, kun jij je hoofd – letterlijk – leegmaken. Je brein is net als een computer en die moet ook af en toe opgeschoond worden, om zijn werk beter te doen. Neem een papier en schrijf daar alles op wat er in je op komt. Misschien val je na een aantal onderwerpen stil, maar wacht dan nog heel even en er komt een tweede of zelfs een derde golf aan informatie uit je brein naar boven. Schrijf alles op, denk er niet over na, probeer het niet te ordenen. Hoe vaker je dit doet, hoe sneller je klaar bent. De eerste keer kan het wel een half uur duren, voordat je hoofd echt leeg voelt.

Dan kun je eens kijken wat er op staat en hoe je dat kan ordenen. Hebben ze te maken met werk of privé, zijn ze dringend of niet. Is het een project op zich of een klusje van 5 minuten. Moet jij het zelf doen of kun je het delegeren of uitbesteden? Rubriceer en orden. Maak een lijstje wat je binnen een week gaat uitvoeren en wat later komt. Misschien heb je ook een lijstje voor ‘ooit’. Handige manieren om je ‘brain dump’ om te zetten naar actie is het werken met een Bullet Journal of een digitaal takenlijstje als Wunderlist.

2. Stop met multitasken, werk in blokken

Je denkt wel dat je kunt multitasken en stiekem denk ik dat ik dat als vrouw zelfs heel goed kan… maar niets is minder waar. Ons brein kan maar één ding tegelijk. Meer dingen tegelijk doen betekent voor het brein heel veel schakelen. Iedere schakeling kost je brein wel tijd om zich weer te focussen. Hoe meer je schakelt, hoe meer tijd en energie dat vergt en hoe meer fouten je gaat maken. Je bent dus helemaal niet zo efficient bezig! Bij de grote schoonmaak  ga je ook niet halverwege het inruimen van de bestekla opeens de bank in de kamer verplaatsen… om daarna borden in de kast te zetten. Toch doe je dat in je werk wel, vooral door het opdringerige karakter van sociale media en e-mail en het gebruik van je smartphone.

Als je brein je lief is, werk dan in blokken of om in computertaal te blijven… in batches. Verzamel werkzaamheden van dezelfde soort en doe die achterelkaar. Denk aan telefoontjes, e-mail afhandelen, administratie, enzovoort. Iedere batch duurt ongeveer een uur of anderhalf en pauzeer daarna. Nee, niet effe op je smartphone kijken, maar doe even helemaal niets… (meer lezen: Theo Compernolle over de multitaskmythe)

3. Doe waar je energie van krijgt

Weet je wat je nodig hebt om lekker te werken? Wat kun je zelf doen om het leuk te hebben op je werk? Geef eens een compliment of doe eens iets onverwachts. Werkplezier zit soms in kleine dingen. Onderzoek welke werkzaamheden je energie geven en welke je energie kosten. Kun je een verandering aanbrengen in je werkzaamheden (in overleg met collega’s of leidinggevende)? Thuis koop je wellicht een bloemetje of een nieuw accessoire om het gezellig te maken of iets te vieren, waarom op je werk niet?

Word je wel genoeg uitgedaagd? Soms loopt alle energie weg als je vaak werk onder je niveau doet of als je vaak boven je kunnen moet werken. Ideaal is een combinatie van werkzaamheden die je uitdagen om je al vaardigheden in te zetten, maar die je ook af en toe op je automatische piloot kunt uitvoeren.

4. Mindfulness

Op je werk zijn vaak nogal wat factoren die je brein bezig kunnen houden. Je gaat nadenken over hoe je dingen hebt aangepakt, de relatie met je collega’s of je baas. Je kunt je schuldig voelen of buitengesloten, kortom er flitsen heel wat gedachten door je hoofd, die je behoorlijk kunnen afleiden van je werk. Mindfulness kan je helpen om meer rust in je hoofd te krijgen. Bij Empowerbox hebben we “Mindfulness in werk en privé”, een online mindfulness training ontwikkeld, die je in 9 lessen helpt om je gedachten makkelijker los te laten, om te gaan met belangrijke dilemma’s en voor meer focus zorgt.

En wat betreft mijn eigen huis…. was het maar wat vaker lente. Zo’n trigger om aan de slag te gaan heb ik blijkbaar nodig. Mijn ramen heb ik inmiddels gewassen en ik heb zelfs wat keukenkastjes opgeruimd!

Wil jij je blijven ontwikkelen?

Wil je meer rust in je hoofd en jezelf permanent te ontwikkelen? Neem dan een kijkje bij onze Empowerbox

Over de auteur: Marianne Eussen is chief empowerment officer van Empowerbox, een platform voor persoonlijke ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top