Wanneer is het tijd voor jouw volgende stap?

Heb je het gevoel dat je niet vooruit komt in je carrière? Zie je collega’s doorstromen naar andere functies, hogere salarissen of interessantere projecten. Of zijn de signalen subtieler? Het is de hoogste tijd voor een carrière-check wanneer je één of meerdere van onderstaande situaties herkent.

1. Je komt gefrustreerd thuis

Ben je na je werkdag opgebrand en chagrijnig? Klaag je vooral over je werk? Vraag het eens aan je vrienden, familie en huisgenoten. Zij merken eerder dan jij of je gefrustreerd of verveeld thuis komt van je werk.

Een belangrijk signaal dat er iets aan de hand is. Heb je nog genoeg uitdaging? Wordt er teveel van je gevraagd? Sta stil bij wat er precies aan de hand is en maak het bespreekbaar.

2. Je krijgt nauwelijks feedback over hoe je het doet

Je doet je werk, maar weet eigenlijk niet waar je staat. Ten opzichte van collega’s, klanten, je leidinggevende. Het kan betekenen dat ze niet meer in je investeren, maar ook te maken hebben met het gebrek aan doorgroeimogelijkheden in de organisatie. Laten we het er maar niet over hebben, want we kunnen toch niks bieden…
Vraag zelf om een gesprek. Wat betekent de radiostilte of negatieve feedback die je krijgt? Vraag regelmatig aan je collega’s hoe het gaat in een project. Waar je nog meer bijdrage kan leveren.

3. Je ervaart onvoldoende uitdaging in je werk

Je werk is routine geworden. Er zit te weinig uitdaging in voor je. Dat gaat je op de lange of korte termijn opbreken. Bespreek carrièremogelijkheden binnen het bedrijf en bereid je daarop voor met cursussen of projecten. Dan ben je er klaar voor als die mogelijkheden zich voordoen.

4. Je wordt links en rechts ingehaald

Collega’s krijgen salarisverhogingen of promoties en jij wordt ‘overgeslagen’. Ga het gesprek aan. Bereid je voor door uit te zoeken wat een reëele vergoeding is en vraag erom. Bedenk argumenten waarom jij het meest geschikt voor die baan bent en ga het gesprek aan. Overwin je schroom.

Dit filmpje (Intermediair, 3 min) laat zien waarom het verstandig is om regelmatig over je loopbaan na te denken. Uit onderzoek van Randstad (2017) blijkt dat meer dan 35% van de werkenden nooit aandacht besteedt aan loopbaanontwikkeling.

5. Je hebt geen idee wat je wil

Je denkt niet na over je loopbaan, maar reageert op wat zich aandient. Je ziet dan wel weer waar het schip strandt. Misschien is het een goed idee om een loopbaanassessment te doen. Een vragenlijst, een test, een gesprek met een coach. Om er dan achter te komen waar je (onvermoede) talenten liggen en wat bij je past.

6. Je wacht op het juiste moment

Je wil wel wat anders, maar weet nog niet zo goed wat. Je wacht tot er een mooie kans voorbijkomt. Focus op wat je wilt worden. Waar zie je jezelf over 5 jaar staan? Welke vaardigheden of ervaringen heb je daarvoor nodig en in welke functies of projecten kun je die opdoen? Voorkom dat je kennis en vaardigheden achterhaald raken. Blijf bij met nieuwe ontwikkelingen en technieken. Wacht niet te lang en waag de sprong naar een andere functie als je voor 80-90% voldoet aan de eisen.

7. Je baan verdwijnt

Gaat het bedrijf waar je voor werkt fuseren? Kan jouw functie ook door robots of kunstmatige intelligentie worden overgenomen? Dan is het zinvol om te kijken welke invloed dit op je werk heeft. Zorg dat je alternatieven hebt. Kijk hoe je met jouw vaardigheden andere werkzaamheden kunt doen. Blijf jezelf ontwikkelen. Lees hierover ook ons blog: Waarom zou je je blijven ontwikkelen?

8. Je krijgt slechte beoordelingen

Dat is wel het ultieme signaal om over je loopbaan na te denken! Wacht niet tot het bedrijf een keuze maakt voor jou… maar onderzoek de feedback die je krijgt. Ben je beter op je plek in een andere functie, een ander bedrijf? Wat kun je doen om gesignaleerde tekortkomingen weg te werken?
Als je merkt dat jouw persoonlijke doelstellingen of opvattingen niet (meer) overeenkomen met die van het bedrijf, dan is het tijd om een andere werkgever te zoeken.

Over de auteur: Marianne Eussen is chief empowerment officer van Empowerbox.

Scroll naar boven