Zo realiseer jij je voornemens wel!

Maak jij ieder jaar goede voornemens om er na een paar weken achter te komen dat er (weer) niets van terecht komt?

Je bent niet de enige… De derde maandag van januari is niet voor niets BLUE MONDAY, omdat dan de meeste goede voornemens al gesneuveld zijn.

Met deze praktische tips lukt het je wel.

1. Sluit het afgelopen jaar goed af!

Kijk eerst eens terug op het afgelopen jaar en realiseer je wat er al bereikt is. Vaak neem je je iets voor, zonder goed te weten hoeveel je al bereikt hebt in het vorige jaar. Het is best goed om een lijstje te maken met de bereikte resultaten en daar trots op te zijn. Hier zie je het lijstje van Empowerbox!

 

2. Niet alleen ‘gaan doen’, maar ook ‘mee stoppen’ en ‘blijven doen’

Ben jij ook vooral gericht op dingen die je meer wil gaan doen? Dan breng je jezelf al meteen in de problemen… Er zitten nu eenmaal ‘slechts’ 24 uur in een dag. Kijk daarom ook welke dingen je NIET MEER gaat doen. Welke gewoonten of activiteiten zijn contraporductief of kosten je te veel energie? Maak een plan hoe je hiermee gaat STOPPEN.

Vervolgens zijn er ook een zaken die goed bevallen, die je energie geven, die je effectiviteit bevorderen. Koester deze. Vaak genoeg gaan, bij het realiseren van nieuwe voornemens, bestaande succesnummers onbedoeld overboord.

3. Zet kleine stappen

Maak het makkelijk om je voornemen te realiseren. Als het niet lukt… geef jezelf dan niet de schuld. Zorg dat het nog makkelijker wordt om het te realiseren. Stop bijvoorbeeld niet in één keer met het gedrag waar je vanaf wilt, maar stop in bepaalde situaties of spreek iets af over de frequentie.

Hoe concreter je voornemen is, hoe makkelijker om te realiseren. “Ik wil me beter kunnen concentreren op mijn werk” is misschien te groot en te abstract. “Ik check mijn mail maar 2x per dag” is behapbaar.

4. Vertrouw niet op je doorzettingsvermogen

Veranderingen komen niet tot stand door het maar lang genoeg vol te houden of het maar hard genoeg te willen. Pas wanneer je wat in je omgeving verandert, ben je ook in staat je gedrag te veranderen. Zet je meldingen en geluidjes uit, als je je beter wil concentreren. Geef in je mailhandtekening aan dat je 2x per dag je mail checkt. Werk in blokken en zet je telefoon uit… om maar wat voorbeelden te noemen.

5. Richt je op wat je wil bereiken, niet op wat je wil vermijden

Op de een of andere manier kan ons brein het woord NIET niet verwerken. Ga maar na wat er gebeurt als ik je vraag om NIET aan een roze olifant te denken. Juist ja, je ziet een roze olifant en probeert ‘m dan uit te gummen of er een kruis doorheen te zetten of ‘m aan het zicht te onttrekken. Best moeilijk voor een olifant. Als je wil stoppen met roken kun je  het best een beeld schetsen van jezelf zoals je jezelf graag ziet en wat je graag wil kunnen als je eenmaal gestopt bent met roken.

6. Zorg voor een trigger

Vergeet niet dat bepaald gedrag wordt opgeroepen door een trigger. Zorg voor een trigger die het gewenste gedrag oproept. Hoe sterker je die verbindt aan het nieuwe gedrag, hoe makkelijker het wordt om je voornemen te realiseren. Verbindt je voornemen aan een geheugensteuntje, aan een geluidssignaal op je telefoon, aan een voorwerp dat je bij je hebt. Het maakt niet uit wat je bedenkt, als het maar ondersteunend werkt.

Verbind een termijn aan je voornemen. Voor welke datum wil je het gerealiseerd hebben? Ook dat werkt als een trigger en is concreter dan “voor altijd” of “vanaf nu”.
Tot slot… welk woord kun je verbinden aan je voornemens voor dit jaar? Wat is de verbindende factor in het rijtje? Probeer je te beperken tot één woord. Dat geeft meer focus en daarmee is de kans groter dan je je voornemens daadwerkelijk realiseert.

7. Zorg voor een beloning

Tja, het is toch echt zo dat het vooruitzicht van iets leuks je goed motiveert om je voornemen te realiseren. Het leuke is dat je zelf kan bepalen wat de ‘beloning’ zal zijn. Zo maak ik met mezelf altijd de afspraak om iedere kwartaal een fles champagne te openen bij een succes in die periode. Trakteer jezelf op iets wat je leuk vindt om te doen of koop iets dat je graag wil hebben, maar (nog) niet gekregen hebt voor je verjaardag….

Wat zijn jouw gouden tips om je voornemens of doelen te realiseren. Ik hoor ze graag.

Marianne Eussen
Chief Empowerment Officer bij Empowerbox

PS We helpen je graag met het realiseren van jouw dromen, doelen en voornemens. Daarom hebben wij de online training Zo realiseer jij je voornemens dit jaar wel. Het helpt je in 5 heldere lessen, met theorie van Bateson en Dilts en tips van Empowerbox, om je automatische patronen te doorbreken. Je eigen brein is daarbij de grootste saboteur! Je werkt in je eigen e-learning omgeving, met ondersteunend materiaal als films en artikelen.

Scroll naar boven