Enso cirkel

enso cirkel

Tijdens de workshop heb je kennis gemaakt met de Enso cirkel. De Enso cirkel is een oefening voor concentratie en focus. Dat komt in je werk soms goed van pas, net zo als bij sport om in flow te komen. Denk aan shoot-outs of een strafbal bij hockey. Of darts, zoals tegenwoordig veel op tv is te zien. Iedereen doet het op zijn eigen wijze, er is niets goed of fout.

De cirkel (Enso) is het symbool van verlichting, kracht, het universum, het “alles”, de leegte. Het schilderen van de Enso is een veel toegepaste meditatie oefening. Het minimalisme ervan is niet recht evenredig met de moeilijkheidsgraad. Het is een expressie van het moment, het “nu”.

Bij het schilderen van de cirkel dient de geest vrij te zijn van (andere) gedachten en de hand eenvoudigweg de expressieve beweging van het moment te laten maken.

Hoe de cirkel wordt geschilderd, weerspiegelt de geestestoestand, de mentale en spirituele toestand van de schilder zelf. Men kan dus zien aan de Enso, hoe het gesteld is met de gemoedstoestand, het evenwicht van de schilder.

De Enso in het Zenboeddhisme staat symbool voor de toestand van “leegte”, dat wil zeggen: “vrijheid van illusies” of “helder inzicht”. In deze toestand ziet men zichzelf en de wereld, zoals die werkelijk is. Meestal is de Enso niet gesloten. De opening in de cirkel is een onderdeel van het zijn, het bestaan, een onvolmaaktheid, eigen aan het bestaan.

De open Enso staat dan ook voor de charme van de imperfectie van de dingen in het leven en het ophouden met streven naar perfectie. Het laat ons zien dat alle dingen perfect zijn zoals ze zijn en helpt ons bij de acceptatie van ‘dat wat is’…

Kijk deze video’s voor een heldere uitleg:
https://youtu.be/vMrAfUNB5-0
https://youtu.be/tkDGMtCB_Go
https://youtu.be/sUwu7o9enNw

Scroll naar boven